Vrbovka úzkolistá

Vrbovka úzkolistá je klíčovou bylinkou a nositelkou blahodárných účinků a chutí našeho Ivan čaje. Známá je také pod názvem< vrbka úzkolistá (Epilobium angustifolium, synonymum Chamerion angustifolium).

Charakteristika

  • Rodina: Pupalkovité (Onagraceae)
  • Výška: Až 2 metry
  • Kořen: Hrubý, dlouhý až 1 metr, s četnými výhonky
  • Stonky:Vztyčené, jednoduché nebo mírně rozvětvené, kulaté, holé
  • Listy: Střídavé, přisedlé nebo na krátkých stopkách, lineárně kopinaté, špičaté, s výraznými žilkami
  • Květy: Uspořádané v kónických květenstvích až 40 cm dlouhých, čtyřčetné, purpurově růžové, při sušení namodralé
  • Plody: Tobolky 4–8 cm dlouhé, obsahující mnoho semen s chmýřím, šíří se větrem
  • Rozmnožování: Semeny a kořeny

Výskyt

  • Půdy: Písčité a jílovité
  • Prostředí: Paseky, jehličnaté a smíšené lesy, příkopy, odvodněná rašeliniště, železniční náspy
  • Geografické rozšíření: Téměř celá Evropa (kromě úplného jihu), Island, Grónsko, Rusko, Asie, Malá Asie, Kavkaz, Sibiř, Dálný východ, Japonsko, velká část Severní Ameriky (kromě jižních částí USA)

Kvetení a plodnost

  • Kvetení: Od poloviny června do poloviny srpna
  • Dozrávání plodů:< Září

Použití

  • Části rostliny: Kořeny, listy, květy
  • Sběr:< V čase kvetení, suší se v dobře větraných prostorech
  • Trvanlivost: Sušené části 2–5 let, fermentované minimálně 5 let
  • Kořeny:< Sběr na podzim, sušení při 65–70 °C, trvanlivost 3 roky

Složení

  • Stopové prvky: 70, včetně železa, hořčíku, draslíku, sodíku, mědi
  • Aminokyseliny: 18 snadno vstřebatelných
  • Vitamíny: Vysoký obsah vitamínu C (až 6krát více než citron), vitamíny B, karoten
  • Další složky: Bioflavonoidy, pektin, chlorofyl
  • Bez kofeinu: Nenarušuje metabolické procesy

Výluh Ivan čaje si uchovává své vlastnosti a vůni po dobu tří dnů. Pro více informací o zdravotních účincích vrbovky úzkolisté doporučujeme nahlédnout do odborného herbáře.